Designed by Team RSG—a joint venture between Powerhouse Company, Architekten Cie. and Marc Koehler Architects — the Conradhuis Building will be the new centre for the Faculty of Technology at AUAS. Located on a prominent site that marks the entrance to the campus from the historic center in the south of Amsterdam, the building will address three key needs: how to encourage the advancement of knowledge through meeting and exchange; future-proofing a building during changes in technology and pedagogy; and optimizing form and function in a sustainable way.

The design comprises three elements that respond to the surrounding historical context: a 13-story tower, 6-story urban block and a substantial atrium that joins these structures to the adjacent Theo Thijssenhuis Building. The atrium, in abundance of natural light, is at the center of this knowledge-sharing education paradigm. With a series of connecting stairs and tiered levels, the open and transparent space creates a dynamic circulation flow for planned and chance encounters. The design makes strategic use of the adjacent existing buildings, creating a strong campus feel. The connecting Theo Thijssen Building and Kohnstammhuis play an integral part of the design by connecting the building plinths physically and programmatically.

From the exterior, the two volumes fit carefully into the urban context. The taller component is designed to be a landmark, but is moved back from the street, so not to dominate the existing Kohnstammhuis. The lower part makes a gesture towards the street and nearby lower-lying existing housing. The main facade will have natural stone cladding to harmonize with its surroundings. The window details are enriched with anodized aluminum sides to create a dynamic and contemporary facade that maximizes the daylight in the building.

Sustainability has been a driving force for the project since its start. Among others, it has a BREEAM Excellent certificate and the government directive on reducing energy consumption in educational buildings, called ‘Frisse Scholen’ (Fresh Schools), to minimize long-term operational costs and create a high-quality building for its users. These ambitions will be achieved through the comprehensive implementation of green technologies and recyclable materials. Other features include LED intelligent lighting throughout; climate controlled ceilings and clean air exchange ventilation for thermal comfort; sedum roofing; bird houses for swallows; a seasonal thermal energy storage system; and facade screens for sun shading. The combined features will result in a building that requires 40 percent less energy than recommended Dutch building regulations.

Read more
  • Location Amsterdam, The Netherlands
  • Client Amsterdam University of Applied Sciences
  • Year 2012 - ongoing
  • Status Under construction
  • Program University
Read more